SM i Mathantverk 2023

Jag och Johanna Nylén (Utgård, Fjällbacka) var på Særimner och SM i Mathantverk i Borås/Åhaga, 17-19 oktober 2023.

Johanna stod på scenen och pratade kulturspannmål på tisdagen. Föredraget stod som ”rent mjöl i påsen” föreningen Allkorn.

Johanna själv bakar med kulturspannmål odlat på egen gård eller så köper hon från Lögens Kvarn i Lysekil. Hon mal på Bullarebygdens kvarn om hon inte mal själv i sin nyinvesterade virvelkvarn, eller i sin lilla stenkvarn.

Vi hade bokat ett litet bord (som LpiV, (Lokalproducerat i Väst) sponsrade). När vi ställde upp på bordet insåg vi att det behövdes en duk och nått att täcka sidorna med, så det såg lite mer inbjudande ut. Så Johanna hade en filt i bilen, jag hade två sidenscarfs som vi pimpade med, en hemmamålad skylt och rollupsen som jag fick från Öland. Rollupsen lyckades jag få Kerstin Fredlund att köra till fastlandet med och lämna på Ekenäs hantverksbageri, där tog Lilian, som har bageriet, med den i sin bil när hon körde till Borås för att tävla med sina bröd och bakverk. Jag mötte upp henne på parkeringen och så löste sig det den Rollupsen.
Vi ställde upp broschyrer, Allkorns tidningar och mjöl från Johannas gård, lite smakprov på100% speltbröd och på enkornssyltkakor, (de tog slut). Johanna hade med eget mjöl: spelt, emmer, ölandslantvete, både siktat och fullkorn och sålde bra via swish. Mycket av materialet tog faktiskt slut och vi pratade om Allkorns förening och fick nog några av bagarna intresserade, och även besökare.

Lotta Kristensson

Upp