Schemat är inte klart än och kommer uppdateras kontinuerligt
Tillbaka
Under denna session kommer vi bland annat kolla närmare på vilka sjukdomar som kan finnas ute på fälten, hur vi kan förbättra jordhälsan och titta på resultaten från en jämförelse på gamla och moderna sorter av vårvete.
Kulturspannmål är en blomstrande marknad just nu! Här möter vi några som jobbar med att utveckla nya produkter av kulturspannmål, samt ser närmre på vad mer som händer på marknaden idag och vilka möjligheter den har.
Här går vi djupare in i frågor om vad skillnad är det på närings-sammansättningen mellan moderna sorter och kultursorter. Vi kommer även ha talare som undersökt kostfiber, fenoler, gluten och antinutrienter i kulturspannmål.
Utsädesfrågan är en viktig fråga när effektivisering och höga avkastningar är det stora målet i dagens livsmedelsindustri. Här djupdyker vi i historien kring rätten till frö, hur frön hanteras och vilka genetiska resurser vi har idag.
Det finns många fördelar med att odla kulturspannmål, både inom nutrition och miljö. Att de ska smaka bra är en viktigt aspekt med att få sin produkt såld. Här kommer bl.a en konsumentstudie presenteras och vi kommer prata om vad man kan göra när man har en ojämn kvalité på sitt spannmål.
Spannmålsodling har varit central i odlingssystemen sedan jordbruk började praktiseras i Sverige. Det är först på senare tid som förutsättningar skapats för jordbrukare att verka utan att behöva redskap eller maskiner för tröskning av spannmål. Med specialiseringen har landskapet och till viss del växtföljder förändrats och vi ställer oss frågan hur detta påverkar t.ex. biologisk mångfald, resurshushållning och det liv som levs på landsbygden. Rådande strukturer har gjort blandjordbruk och ofta även spannmålsodling olönsamt. Kan odling av nischgrödor vara mer lönsam och i så fall skapa förutsättningar för ett bättre nyttjande av landskapets resurser, ett ekologiskt rikare odlingslandskap och en stärkt livskraft bland Sveriges jordbrukare?
© Allkorn