Den långa historien om Ölandsvete

En artikel av Kerstin Fredlund om Ölandsvete och arbetet på Himmelsberga Museum.

Ölandsvete var en gång för flera tusen år sedan vilda gräs i Mellanöstern. En klimatkatastrof för ca 13 000 år sedan gjorde det omöjligt för människor att samla vilt vete och vild råg. Detta ledde till att människor började så ut de vilda fröna och senare domesticerades dessa växter och blev vad vi kallar kulturväxter. Så småningom emigrerade mer...

Ny redaktör för Mångfald


Jenny Damberg är författare till kokböckerna Bönor, ärtor, linser och Den nya skåpmaten – gott och hållbart ur burk och tetra. Hon har också skrivit de kulturhistoriska reportageböckerna Nu äter vi! De moderna favoriträtternas okända historia och Som hon drack – kvinnor, alkohol och frigörelse, samt Fett – En historia om smak, skräck och starka begär.
Som journalist skriver Jenny Damberg för flera tidningar och arbetar som redaktör för Sveriges hembygdsförbunds tidning Bygd och Natur. Hon är uppvuxen i Småland och delar i dag sin tid mellan Stockholm och Björkö utanför Norrtälje.

Årsmöte och kvarnbesök 

TACK TILL Warbro Kvarn!
Den 27 mars hölls föreningens årsmöte på folkets hus i Sköldinge. Rebecca Öhnfeldt kliver av sitt uppdrag i styrelsen. Vi tackar henne för hennes stora engagemang och hennes betydelsefulla insatser för föreningen. Ansluter till styrelsen gör nu Lars Lindström och Lucas Den Herder - varmt välkomna!

För utsökt lunch och fika, och fängslande guidning stod Thomas och Maud från Warbro kvarn. Tusen tack för ett fint och generöst arrangemang!