SM i Mathantverk 2023

Jag och Johanna Nylén (Utgård, Fjällbacka) var på Særimner och SM i Mathantverk i Borås/Åhaga, 17-19 oktober 2023.

Johanna stod på scenen och pratade kulturspannmål på tisdagen. Föredraget stod som ”rent mjöl i påsen” föreningen Allkorn. Fortsätt läsa...

Lotta Kristensson

Himmelsberga

Den 13 juli var det fältvandring på Himmelsberga med Hans Larsson.

Var du med på vandringen och har lite text eller bilder att dela med dig av, skriv gärna till anna.allkorn@gmail.com

Klicka här eller på bilden för att se ett fotoalbum ->

Årsmöte 2023

Fredag 14 juli hölls årsmöte på Färsna gård utanför Norrtälje. 

Dagen började med gott fika och sedan gick vi en fältvandring ledd av Tobias Nilsson. Vi hade tur med vädret som var varmt och strålande sol, dock hade växterna nog önskat lite mer regn.

Därefter hölls årsmötet där bland annat Tobias Nilsson avtackades efter gott arbete som ordförande (Tobias är kvar i styrelsen) och Lars Lindström välkomnades som ny ordförande. Björn Ydrén och Lotta Kristensson välkomnas som nya styrelseledamöter.

Tack till alla som kom!

Den långa historien om Ölandsvete

En artikel av Kerstin Fredlund om Ölandsvete och arbetet på Himmelsberga Museum.

Ölandsvete var en gång för flera tusen år sedan vilda gräs i Mellanöstern. En klimatkatastrof för ca 13 000 år sedan gjorde det omöjligt för människor att samla vilt vete och vild råg. Detta ledde till att människor började så ut de vilda fröna och senare domesticerades dessa växter och blev vad vi kallar kulturväxter. Så småningom emigrerade mer...

Ny redaktör för Mångfald


Jenny Damberg är författare till kokböckerna Bönor, ärtor, linser och Den nya skåpmaten – gott och hållbart ur burk och tetra. Hon har också skrivit de kulturhistoriska reportageböckerna Nu äter vi! De moderna favoriträtternas okända historia och Som hon drack – kvinnor, alkohol och frigörelse, samt Fett – En historia om smak, skräck och starka begär.
Som journalist skriver Jenny Damberg för flera tidningar och arbetar som redaktör för Sveriges hembygdsförbunds tidning Bygd och Natur. Hon är uppvuxen i Småland och delar i dag sin tid mellan Stockholm och Björkö utanför Norrtälje.

Årsmöte och kvarnbesök 

TACK TILL Warbro Kvarn!
Den 27 mars hölls föreningens årsmöte på folkets hus i Sköldinge. Rebecca Öhnfeldt kliver av sitt uppdrag i styrelsen. Vi tackar henne för hennes stora engagemang och hennes betydelsefulla insatser för föreningen. Ansluter till styrelsen gör nu Lars Lindström och Lucas Den Herder - varmt välkomna!

För utsökt lunch och fika, och fängslande guidning stod Thomas och Maud från Warbro kvarn. Tusen tack för ett fint och generöst arrangemang!