föreningen allkorn
följ på facebookAllkorn på facebook

visa bilderBilder

vårt älskade brödProjekt: vårt älskade bröd

salutorgSalutorg
ALLKORN - En förening för mångfald och livsmedelskvalitet

ALLKORN är en ideell förening, vars medlemmar verkar för att:
- Genom odling bevara och utveckla en mångfald av lokalt anpassade stråsädessorter
- Främja förädling och försäljning av produkter från dessa sorter
- Öka konsumenternas intresse för ekologiskt odlade kultursorter

Aktiviteter

Lördag 17 juli

Årsmöte och fältvandring Källunda, Skåne 

De som vill börjar dagen med att ses på Alnarp kl. 11-12 där Hans Larsson, växtförädlare och Allkorns grundare, visar skånskt lantvete. Sedan sker samling hos Magnus Nyman, Källunda, kl. 13.30. 

Årsmötet hålls och sedan blir det fältvandring. Magnus visar då upp fröbanken samt sorter som höstvete Jacobi borst, Källunda höstråg, svedjeråg, solhavre och Ingrid korn. Anmälan lämnas till årsmöte och fältvandring lämnas på magnus@kallunda.se eller telefon 0708-725440. 
 

Lördag 24 juli

Ölands Museum Himmelsberga
Kl. 13.00 - cirka 16.00

På Ölands Museum Himmelsberga visar föreningen Allkorn i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar ett 30-tal kultursorter. Bland sorterna finns enkornsvete, emmervete, speltveten och brödveten. Dessutom ett urval av Ölandsveten som selekterats av Hans Larsson, sorter med och utan borst, speltvete och fritröskande sorter. Hans Larsson kommer att leda visningen. Efter visningen finns möjlighet att se några kultursorter i fält hos Susanne Eriksdotter i Isgärde. Anmälan lämnas till Kerstin Fredlund på kerstin@hiddeningrains.se eller telefon 0730-422367. 


Lördag 31 juli

Lögens gård och kvarn i Lyse, Bohuslän 
Kl. 13.00 - cirka 16.00

Gården i Lyse startades av PO Larsson och drivs nu av hans dotter Anna Wilhelmsdotter. Under fältvandringen kommer bland annat ett fält med speltvete att visas samt gårdens egna evolutionära vete som är döpt till Lantvete Lögen och är en blandning av Dala-, Öland- och Hallandsvete. Anna har också påbörjat ett råg-experiment som utgörs av en blandning av höstrågen Amilo och Fulltoftaråg. Här odlas även vårrågen Juuso. Efter fältvandringen visas den egna kvarnen upp i mån av tid (läs mer om kvarnen på s. 13). Anmälan till fältvandringen lämnas till Anders Jonasson på anders.bryggum@gmail.com eller telefon 0704-220501. 

Om någon planerar att göra detta till en liten semester och övernatta i Lysekil eller liknande, kan en fördjupad visning av kvarnen ske på söndagen efter överenskommelse. Kontakta po@logen.se angående detta. 


Lördag 7 augusti

Ollasgården i södra Dalarna
Kl. 13.00 - cirka 16.00

Ollasgården vid sjön Bäsingen i Folkärna socken i Avesta kommun har en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. På den kombinerade fält- och kulturvandringen visas hur en självförsörjande släktgård fungerade fram till 1930-talet. Här finns bland annat smedja, rökhus, bagarstuga samt en nyanlagd våtmark. På fältvandringen visas också odling av kultursorter av råg och vete. Till exempel enkonsvete och flera varianter av lantsorten Dalavete. Stjärnan i demonstrationsodlingen är ett speltvete som hittades på gården och väcktes till liv efter mer än femtio år ? Folkärna speltvete (läs mer om det på s. 14). Vandringen avslutas med surdegsbakat Dalavetebröd från bagarstugan. 
  
Kunskapsmötet leds av nuvarande gårdsägaren Sven Erik Eriksson och Hans Larsson. Anmälan om att delta lämnas till Sven-Erik på seeriksson50@gmail.com eller telefon 0705-380717.

Lördag 28 augusti

Västanå, Husum
Kl. 13.00 - cirka 16.30.

Biolog och odlare Lars Lindström leder en fältvandring bland flera kultursorter av vete, havre, råg och korn. Även odlingar av olika varianter av de historiska sädesslagen råglosta och speltlosta visas. På gården visas även bagarstugan. Anmälan lämnas till lars.i.lindstrm@gmail.com eller telefon 0736-102791. 

Skördefest i forna dagars tecken 

I skånska Maglehem, mellan Brösarp och Degeberga, bjuds det i augusti in till skördefest av den evolutionära höstrågen Blåherremöllaråg (med ursprung i Fulltoftaråg). Skörden görs med en självbindare från 30-talet, även lie kommer att användas. Alldeles i närheten finns vattenkvarnen Blåherre Mölla med anor från 1700-talet. Den fungerande vattenmöllan ligger i en välbevarad kvarnmiljö och den som vill kan vara med och titta på malning. Evenemanget leds av Ingmar Melin, som äger kvarnen, och Hans Larsson. Datum bestäms närmare skörd. Håll dig informerad via hemsidan http://www.blaherremolla.se/Kultursorter för smak, hälsa och miljö. Informationshäfte.


Annelies Schönecks stipendium till Hans Larsson för långvarigt förädlingsarbete med kultursorter

allkorn

AKTIVITETER

BILDARKIV INFO

BRÖD

EVOLUTIONÄRA SORTER

FÖR OCH NACKDELAR MED EKOLOGISKT

KONTAKTA OSS

KULTURSORTER

MEDLEMSFORUM

OM OSS

PROJEKT

RECEPT
skåne blekinge öland gotland kalmar kronoberg halland västra götaland jönköping östergötland värmland örebro södermanland västmanland stockholm uppsala dalarna gävleborg jämtland västernorrland västerbotten norrbotten