föreningen allkorn
följ på facebookAllkorn på facebook

visa bilderBilder

vårt älskade brödProjekt: vårt älskade bröd

salutorgSalutorg
RECEPT

Har du något recept du vill dela med dig av, skriv gärna till  info@allkorn.se

Ingefärskakor

Väldigt goda, lite knäckiga och de smakar verkligen ingefära, särskilt om man tar både torkad och färsk ingefära.

1,5 dl Sirap 
5 tsk Ingefära, färsk och/eller torkad 
1 tsk Bikarbonat 
125 g Smör 
4 dl Grahamsmjöl, gärna spelt / dinkel 
2 dl Siktat mjöl, gärna spelt / dinkel 
2,5 dl Råsocker eller muscovadosocker 
2 tsk Bakpulver
Värm sirapen lätt i en kastrull och rör i bikarbonat och torkad ingefära, låt det bli vitt och bubbligt. Rör smör och mjöl till en grynig massa, tillsätt socker och bakpulver och färsk ingefära (riv ingefäran fint, krama i handen och använd saften). Blanda allt till en mjuk deg. Forma små kulor och lägg glest på plåt. Grädda i 200 grader ca 15 minuter. Kakorna ska svälla upp och så fort de sjunker ihop är de klara.
Klassiskt recept förändrat av Stina Deurell
 

Karins enkla matbröd

1 liter fingervarmt vatten
50 g jäst
3 tsk salt
1-1,5 liter fullkornsspelt
1-1,5 liter siktat speltmjöl
Blanda allt, låt jäsa 30 min. Häll i 3 formar, låt jäsa 30 min. Baka i 250 graders ugn, efter 10 min sänk värmen till 200 grader. Bakas i cirka 1 timme.
Recept: Karin Strand
 

Karins fruktbröd

1 liter vatten fingervarmt 
50 g jäst 
2-4 tsk salt
1 liter mjöl av fullkornsspelt
1 liter siktat speltmjöl 
2 dl rågmjöl 
1 dl linfrö 
6 dl frukt välj själv russin, fikon, aprikoser eller/och dadlar
Blanda allt utom det siktade speltmjölet och låt det jäsa ca 20 min. Blanda i det siktade speltmjölet och låt det jäsa ca 20 min. Dela degen på tre formar och låt jäsa ca 30 min. Sätt in i 250 grader, låt stå i 5 min. Dra ner till 200 grader och baka i ca 1 timme. Jag brukar ta ur bröden ur formarna och låta dem efterbakas ca 5-10 min. Då blir det lite mer skorpa på brödet.
Recept: Karin Strand
 

Thors Speltbröd

Ger tre formbröd. Receptet är hämtat ur Fremtidens Brød af Fortidens Korn. Översatt och tillfixat lite av Stina Deurell som gillar det här receptet mycket, det är enkelt och kan jäsa medan man sover eller arbetar.

1025 g speltmjöl, blanda siktat och grovt efter tycke och smak 
2 dl frön, t ex sesamfrön, solrosfrön, linfrö 
1 msk salt
1 liter vatten
37 grader 
2 g jäst (vilket är lika med två ärtstora kulor) 
Kryddor om man vill, t ex kummin eller fänkål.
Lägg undan ca 150 g av mjölet. Blanda de torra ingredienserna. Rör ut jästen i lite av vattnet. Blanda alltihop ordentligt till en ganska lös deg. Låt jäsa runt 8 timmar i rumstemperatur Blanda i resterande mjöl och blanda runt ett tag. Fördela degen i tre välsmorda formar. Sätt in bröden nederst i kall ugn. Sätt över- eller undervärme på 50-60 grader. Efter 15 minuter höjs temperaturen till 175-200 grader. Baka 60-90 minuter, bröden är klara när de låter ihåligt när man knackar på botten på ett uppslaget bröd.
 

Tittis finskorpor med vanilj och kardemumma

12 dl speltsikt plus lite till utbakningen 
0,5 liter lättmjölk 
50 g smör 
50 g jäst 
1 tsk salt 
0,5 dl vaniljsocker
0,5 dl råsocker 
2 tsk kardemummakärnor, stötes i mortel
Smält smöret, häll över mjölken och värm till fingerljummet. Lös upp den söndersmulade jästen i en skvätt av degvätskan. Tillsätt smaksättarna och resten av vätskan. Arbeta in mjölet i portioner och bearbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek. Knåda ihop degen och dela den i 2 längder som sedan delas i cirka 15 bitar vardera. Rulla små fina bullar och lägg på plåt med bakpapper. Jäs bullarna tills de fortfarande har lite "spänst" och grädda i 250-275 grader tills de fått fin färg. Dela bullarna med gaffel och "riv" isär dem. Lägg tillbaka halvorna med snittsidan upp och "färgsätt" dem i 250 grader. Eftertorka skorporna i svag värme, 50 grader, någon eller några timmar, tills de känns spröda.
Recept: Titti Sjöberg


allkorn

AKTIVITETER

BILDARKIV INFO

BRÖD

EVOLUTIONÄRA SORTER

FÖR OCH NACKDELAR MED EKOLOGISKT

KONTAKTA OSS

KULTURSORTER

OM OSS

PROJEKT

RECEPT
skåne blekinge öland gotland kalmar kronoberg halland västra götaland jönköping östergötland värmland örebro södermanland västmanland stockholm uppsala dalarna gävleborg jämtland västernorrland västerbotten norrbotten